Savjeti za bolje zdravlje

Najdepresivniji dan u godini tzv. Plavi ponedjeljak

Najdepresivniji dan u godini

Najdepresivniji dan u godini već nekoliko godina nazivaju  Plavim ponedjeljkom

Zašto najdepresivniji dan?

Svi imamo osjećaj da je došao kraj Božićnim i novogodišnjim blagdanima, s pogledom na buduće dane koje nose negativna stanja na bankovnim računima, nakupine oko struka ,povratak na posao i suočavanje s obvezama i odgovornostima.

Depresija

Što je Plavi ponedjeljak?

Izračunava se na temelju niza faktora (ne osobito znanstvenih) pomoću matematičke formule. Faktori su: meteorološko vrijeme, razina duga (konkretno, razlika između duga i našu sposobnost da se plati), broj dana od Božića, vrijeme za koliko je trebalo da odustanemo od naše novogodišnje odluke, koliko nam je slaba motivacijska razina i razina osjećaja potrebe da se preuzme odgovornost za  situaciju.

Formula za Plavi ponedjelja

 

Taj dan je bio izvorno zamišljen od strane PR tvrtke, ali sada je postao godišnji događaj.

Kada je Plavi ponedjeljak?

Prema formuli Plavi ponedjeljak 2017 će pasti na 16. siječnja 2017.
Datum općenito prikazuju kao da pada na treći ponedjeljak u siječnju, ali također može pasti i na drugi ili četvrti ponedjeljak, pa čak i na ponedjeljak u posljednjem tjednu siječnja.

Prvi Plavi ponedjeljak je bio 24. siječnja 2005. godine.

Za postojanje Plavog ponedjeljka nema znanstvenih dokaza već je to pojam koji su prihvatili mediji i ljudi skloni depresiji.

Što možete učiniti na Plavi ponedjeljak?

Vježbanje, aktivnosti koje vam čine zadovoljstvo, druženju  s prijateljima i obitelji će pomoći u tjeranju zimske depresije. Na taj dan odredite si raditi neke jednostavne aktivnosti koje će vam očistiti um, a to može nešto npr. kao jednostavan odlazak u kino.

Međutim, ako se borite s osjećajima depresije tijekom dugog perioda potrebno je razgovarati sa svojim liječnikom ili pouzdanim člana obitelji ili prijateljem.

Još neki opći savjeti koji vam mogu pomoći ne sam na Plavi ponedjeljak već i ostale dane kada se ne osjećate najbolje tj. kada vam je „loš“ dan. -> Savjeti za “preživljavanje” tzv.”loših” dana

Željko Brček

Print Friendly, PDF & Email

Ostavi komentar