Recepti

Domaća čokolada s rogačem

Domaća čokolada s rogačem

Zimsko vrijeme karakteriziraju hladno vrijeme, kraći dani i nedostatak svijetlosti.  Sve to djeluje na ljudski organizam u obliku smanjenog lučenja serotonina, hormona poznatog i  pod nazivom hormon sreće.  Kod mnogih ljudi javlja se tzv. zimska depresija.

Najčešća namirnica za kojom posežemo kad smo depresivni jest čokolada koja obiluje nezdravim šećerima i kalorijama (osim ako se ne radi o tamnim čokoladama s visokim udjelom kakaa). Nakon određenog vremena postanemo nezadovoljni pa opet posežemo za hranom i tako upadnemo u začarani krug.

Umjesto čokolada bogatih nezdravim ugljikohidratima napravite domaću čokoladu koristeći rogač u prah. Ova je namirnica bogati izvor minerala i vitamina te pospješuje metabolizam .

 
Sastojci

       Priprema

Na pari, u manjoj posudi (koja je iznad veće posude sa vrelom vodom) rastopite kakao maslac i kokosov maslac .

Dodajte rogač i kakao u prahu, vaniliju, cimet i med te dobro promiješajte.

Obložite neki manji kalup za pečenje papirom za pečenje i ulijte dobivenu smjesu.

Bademe krupno narežite (možete ih staviti u multipraktik i miksati ih par sekundi). Posipajte smjesu u kalupu bademima i sušenim goji bobicama.

Čokoladu stavite u hladnjak da se stvrdne.

Domaća čokolada s rogačem- ohlađenaDomaća čokolada s rogačem- ohlađena

Prije posluživanja čokoladu natrgajte ili narežite na željeni oblik ,veličinu i broj komada .

Domaća čokolada s rogačem-natrgana

Malinca

       Uživajte u domaćoj čokoladi i otjerajte zimsku depresiju!             

Vaša Zdrava.iva       

Save

Save

Print Friendly, PDF & Email
zdrava.iva

Ivanka je supruga i majka troje djece, a kako joj je zdravlje jako bitno, odlučila je svoje kuhanje i pripremu hrane bazirati na obradi zdravih namirnica. Dakle, u njenoj kuhinji nema bijelog brašna, šećera, margarina, maslaca, te procesuirane i industrijske hrane. Pokušava koristiti što svježije namirnice (posebno iz svog organskog vrta), žitarice, sjemenke, dodatke prehrani (spirulina, pšenična trava, maca, proteini), maslinovo, bučino, kokosovo i laneno ulje te začinsko bilje i začine, kao i što manje termički obrađivati namirnice koje tako gube potrebne hranjive tvari.
Od 17.6.2017. stekla je zvanje Nutricionistica.

3 komentara

Ostavi komentar