Recepti

Jesenska savijača

Jesenska savijača

Osim mnogobrojnih naziva za bundevu (tikva, buča, misirača,…) postoji niz jela u kojima dominira ova zdrava namirnica karakteristična za jesensko doba. Bundevu krasi raskoš boja i oblika.

U domaćoj kuhinji je premalo korištena ali , zbog sve veće spoznaje o njenoj ljekovitosti, bundeva postaje sve češće servirana na našim stolovima.

 

Cijela bundeva je prepuna hranjivih i korisnih tvari za naš organizam. Meso bundeve bogato je vlaknima što je čini lako probavljivom namirnicom. Obiluje antioksidansima čime sudjeluje u sprječavanju nastanka slobodnih radikala. Također je bogata mineralima i vitaminima te naše tijelo opskrbljuje tvarima neophodnima za zdravlje . Treba napomenuti i njenu niskokaloričnost; 100 g bučinog mesa sadržava tek 28 kcal.

U pripremi savijače s bundevom korištene su gotove kore , idealne za zaposlene domaćice i sve koji žele ubrzati pripremu ovog ukusnog jela. Savijaču možete napraviti i u slanoj verziji; tada nemojte staviti šećer i cimet i povećajte količinu soli.

 

        Sastojci

  • 1 pakovanje gotovih kora za savijače
  • 1 manja bundeva (hokaido) – oko 650 g
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 250 ml grčkog jogurta
  • 150 g šećera eritrita
  • 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
  • ½ čajne žličice himalajske soli
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 1 jušna žlica naribane limunove korice
  • otopljeni ghee maslac za premazivanje tijesta

     

Malinca
      

 

Priprema

 

Uključite pećnicu na 180 ° C.

Očistite tikvu od koštica i ogulite te je naribajte.

Pomiješajte naribanu tikvu sa svježim kravljim sirom, jogurtom, šećerom, cimetom, soli, limunovim sokom i limunovom koricom.

 

Izvadite kore iz pakovanja i prebrojite ih jer broj kora varira od 10 do 15 (ovisno o proizvođaču). Broj kora podijelite sa 3 (toliko će vam trebati za jednu savijaču). Ovisno o broju kora podijelite i nadjev da svaka savijača bude ravnomjerno punjena.

Jednu koru stavite na radnu površinu i poškropite je mješavinom tople vode i otopljenog ghee maslaca. Na tako pripremljenu koru stavite drugu i ponovite postupak. Stavite i treću koru, poškropite je te rasporedite pripremljeni nadjev na 2/3 kore počevši od jednog kraja. Savijte lijevi i desni rub kore prilagodivši veličinu savijače prema veličini tepsije. Savijte nadjevenu koru i stavite je u podmazanu tepsiju.

Cijeli postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i nadjev. Savijaču lagano premažite ghee maslacem i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 ° C oko 40 minuta.

Izvadite iz pećnice i ostavite malo ohladiti. Toplu savijaču narežite na komade.

 

Uz toplu savijaču servirajte domaći jogurt ili kiselo mlijeko a, po želji, savijaču dodatno zasladite mljevenim šećerom eritritom!

 

Vaša Zdrava.iva

Malinca
Print Friendly, PDF & Email
zdrava.iva

Ivanka je supruga i majka troje djece, a kako joj je zdravlje jako bitno, odlučila je svoje kuhanje i pripremu hrane bazirati na obradi zdravih namirnica. Dakle, u njenoj kuhinji nema bijelog brašna, šećera, margarina, maslaca, te procesuirane i industrijske hrane. Pokušava koristiti što svježije namirnice (posebno iz svog organskog vrta), žitarice, sjemenke, dodatke prehrani (spirulina, pšenična trava, maca, proteini), maslinovo, bučino, kokosovo i laneno ulje te začinsko bilje i začine, kao i što manje termički obrađivati namirnice koje tako gube potrebne hranjive tvari.
Od 17.6.2017. stekla je zvanje Nutricionistica.

Ostavi komentar