Recepti

Mousse od čokolade

Mousse od čokolade

Vjerojatno je većina vas (uključujući i moju malenkost) bacala procijeđenu vodu nakon kuhanja graha, slanutka i ostalih grahorica. Nakon što isprobate ovaj ukusni čokoladni mousse vjerojatno ćete preostalu vodu iskoristiti.

Naime, ocijeđena voda poznata  pod nazivom aquafaba puna je bjelančevina i može zamijeniti bjelanjak u bilo kojem receptu. Koristi se za izradu veganskih jela (maslaca, sireva, pekarskih proizvoda, različitih deserata,…).

Moram napomenuti da se voda preostala nakon kuhanja grahorica mora reducirati da bi kasnije mogla poslužiti umjesto bjelanjka. Za početak je nabolje koristiti vodu iz konzerviranog slanutka koja je gotova za pripremu (ne treba se reducirati).

Upravo je glavni sastojak ovog recepta takva voda. Također je važno napomenuti kako jedan bjelanjak zamjenjuje 3 jušne žlice aquafabe i potrebno je više vremena za miksanje aquafabe od miksanja bjelanjka da biste dobili „snijeg“ .

Vegehop vegetarijanski restoran

      Sastojci   

  • 1 konzerva slanutka
  • 2 jušne žlice kokosovog šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
  • 75 g kvalitetne crne čokolade
  • za dekoraciju: mljeveni orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci,…), sjeckani kokos,bobičasto voće,…

        Priprema

 

Crnu čokoladu otopite na parnoj kupelji ( ili u mikrovalnoj pećnici ali morate paziti da se ne zapeče) i odložite sa strane.

Ocijedite slanutak u posudu pogodnu za miksanje. Tekućina koja je u posudi je tzv. aquafaba. Miksajte aquafabu 5 minuta na najvećoj brzini.

 

Dodajte šećer i nastavite miksati još 5 minuta.

 

 

Dodajte vaniliju i cimet i miksajte još 5 minuta (sveukupno miksajte 15 minuta) dok ne dobijete gusti „ snijeg“ smećkaste boje.

 

U posudu sa snijegom polako ulijevajte rastopljenu čokoladu i špatulom lagano miješajte dok se snijeg i čokolada ne sjedine.

 

 

Dobivenu smjesu stavite u manje posudice za serviranje i stavite u hladnjak na hlađenje (najmanje 30 minuta).

 

Prije serviranja čokoladni mousse ukrasite po želji.

 

                Uživajte u okusu ukusnog pjenastog deserta!

 Vaša Zdrava Iva

  

Save

Print Friendly, PDF & Email

Ostavi komentar